emmalindsjo

Emma Lindsjö

Vecka 20 (19+1)

Barnet:

Halva graviditeten har gått! Man börjar få en mage som alla kan se och livmodern når ända upp till naveln.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel.

Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Mamman:

Grattis! Nu har du kommit halvvägs! Din livmoder befinner sig säkert tätt intill naveln.

Är du trött igen? Efter några veckors välbefinnande känner många kvinnor att tröttheten återvänder. Det beror på att du har ökat vätskemängden i ditt blod till det dubbla. Därför är det en bra idé att du fortsätter eller kanske nu börjar med järntillskottet. Prata med barnmorskan.

Egna tankar:

Veckan har varit till och från, ibland mår jag jätte dåligt och ibland bra. Jag anpassar mig efter mig själv helt enkelt. Har riktigt svårt för att sova på nätterna och äter som en häst på kvällarna när jag mår som minst illa vilket har resulterat att jag ligger på 58 kg. Känner av vårt lilla hjärta mer och mer i magen. Är törstig konstant och lever på osötad hallon saft, måste ständigt ha en flaska med mig bara jag ska åka bil. Märker också att jag blir större och orkar mindre. Hade jag inte förlorat så mycket muskler i början så hade jag nog varit lite starkare nu men känner mig som en tant. Kan inte sitta på en stol för länge utan att behöva lägga en kudde bakom ryggen, öppna en burk gör mig galen och benen orkar inte stå upp i mer än en stund. Ligger jag på rygg får patrick komma och dra upp mig för jag orkar inte dra upp mig själv haha. Känner mig som en klumpeduns. Ryggen och bäckenet är väl det som smärtar värst och som gör att jag inte är så flexibel och rörlig längre, att gå i trappan tar en evighet känns det som. Det är liksom steg för steg med båda fötter haha. Våra grannar måste ju undra vad jag lider utav! Annars är jag glad, längtar så att jag nästan spricker, undra vem h*n kommer att likna mest?  Brösten har slutat ömma också och använder numera amningsbh för att mina andra sitter för spänt med bygel.

 

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
emmalindsjo

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Zozo

    åh tänk att du redan är i vecka 20 det är typ halvvägs nu så det är inte så mycket kvar<3 snart har ni er lilla mirakel hos er<3

    super fina bilder på magen 😉 kram finis<3

stats